PERBEZAAN ANTARA MATRIK DAN ASASI ?

10:10:00 PM

بسم الله الرحمن الرحيم

Berdasarkan pengalaman penulis dan adik penulis :

Penulis : Ex Tamhidi Syariah dan Undang-Undang, USIM.
Adik Penulis : Ex Aliran Sains. Kolej Matrikulasi Kedah.


ASASI/TAMHIDI

Tamhidi hanya digunakan di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) sama ja dengan Asasi, cuma Tamhidi ni dalam bahasa Arab yang bermaksud persediaan , foundation gituu.
Asasi ni hanya ad beberapa buah universiti sahaja antaranya UITM, UIA (CFS), UM (PASUM), UNIMAS, dan USIM. Basically, Asasi ni setahun ja tapi ada certain universiti yang Asasi dia setahun setengah or dua tahun. Macam UIA, nak tahu dapat asasi setahun atau dua tahun based on ujian Bahasa Inggeris and Bahasa Arab. kalau dapat bagus, setahun je laa asasi. bila korang dah masuk Asasi, kehidupan dengan budak degree lain dah takda beza, lebih kurang sama ja. sistem semua macam universiti, tapi untuk budak asasi jadual tu tetap sikit, macam rehat dah ditetapkan pukul 1.30pm setiap hari. beza dengan budak degree lain takde waktu ditetapkan. and classes selalunya will start 830am till 530pm. korang bole keluar suka hati setiap hari. Asal balik hostel sebelum pukul 12malam. *semua hostel mcm tu kann, adat laa*. 

MATRIK

Matrik ni pulak macam sekolah sikit sebab apa, waktu keluar or outing tak bole suka hati. only on weekedn ja korang bole keluar. Macam adik sy Matrik Kedah, jumaat ounting untuk perempuan sabtu baru outing lelaki.Itupun waktu outing ada masa yang ditetapkan, berbeza dengan Asasi korang bole keluar suka hati setiap hari. lepastu student tak bole bawak kereta. Memang macam hostel sekolah dulu, heater pun tak boleh bawak and benda2 terlarang yang lain. baru tauu dekat matrik waktu lampu ditutup pun dah ditetapkann, beza dengan asasi kiterang tak penah tutup lampuu haha *membazir betul*. Aliran Sains, Aliran Akaun, Aliran Teknikal.

dekat Matrik ada 3 modul untuk Aliran Sains:

Kimia + Math *suma student aliran sains wajib ambik*

Modul pertama
Fizik, Bio, Kimia, Math.

Modul kedua 
Fizik, Kimia, Math, Sc Computer

Modul ketiga
Kimia, Math, Bio, Sc Computer

so mana satu okay ?

dedua okay tapi kalau masuk matrikulasi dia lebih umum, banyak pilihan yang boleh kita pilih untuk masuk U. tapi kalau Asasi, scope dia lebih terperinci ataupun dah specific sebab selalunyaa Asasi kita amek kos tu then degree pun dah tak lari mana dengan kos yang kita nak ambik tu. Then, masuk Asasi untung jugak sebab atleast kita dah satu tapak untuk masuk U, selalunya kalau Asasi dekat situ, then Degree pun mesti kt U tu and student asasi akan diberi keistimewaan or diutamakan untuk masuk U tu. Contoh macam UIA, PASUM dan USIM.

Persamaan keduanya adalah ELAUN. semua pelajar Asasi dan Matrikulasi akan diberikan elaun RM1250.00 satu sem. *zaman saya*


sorry if i'm not able to convey the message correctly. kalau tak paham or ada soalan boleh drop comment okay :')



back to 2010. mukan zaman tamhidi. *tak matured* #muntahemeraldgreen







You Might Also Like

20 COMMENTS

  1. haish,rindu zaman matrik,hukhuk...

    p/s: lupa pulak,tQ amal wish besday...heeeeeee

    ReplyDelete
  2. Anonymous5/03/2014

    Akak, klau kita ambil asasi, then nak masuk degree kalau nk apply u swasta boleh ke?

    ReplyDelete
  3. Anonymous5/05/2014

    akak. kalau asasi . pastu degree amik kt u lain boleh dak ? tolong bgi jawapan kt email saye ye nufa_rukiaichigo@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. anonymous : boleh je dik, tapi its depend on which university yang kita ambik asasi tuu. mcm UM, UIA and USIM, if ambik asasi dekat situu then nak sambung degree kena dekat U situ jugak. but takpaa bilaa dh ada asasi bole je nak pegi memana U :) Sorry for the late reply, baru perasan. Good luck!

    ReplyDelete
  5. ohhh...tq...tgh mencari informasi ni anak nak masuk U

    ReplyDelete
  6. Anak ditawarkan asasi UIA...masalahnya dia tak de asas pun bahasa Arab...agak membazir jugak disitu...Matrik pun dapat jugak UTP pun dapat jugak...entahlah pening!

    ReplyDelete
  7. Hainom OKje : Wahh tahniaaaaah akak! bestnyaaa anak akak semua dapaat, Alhamdulillah rezeki dia :')

    UIA | MATRIK | UTP tiga tiga memang bagus. ikut mana kos yg kitaaa minat.
    aah UIA, walaupunn dekat sek tak belaja arab tp once masuk uia wajib belaja, it will be bonus for those yg mmg dh belaja. tp for me, tak rugi belaja bahasa arab and apa yg denga dr kawan2 diorang akan belaja arab yang basic2 ja :)

    btw, Good luck to anak akak! selamat membuat pilihan.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum akak. saya dapat tawaran ke UNIMAS dan Matrikulasi Perak. Mak dan akak2 lebih menyarankan untuk meneruskan pelajaran di matrikulasi sahaja tetapi ayah ingin saya meneruskan pelajaran di UNIMAS. saya sedih kerana Unimas merupakan plihan saya yang ke 6 atau 5. saya ingin ke UIAM.. ayh saya yg meminta saya mengisi unimas semasa permohonan tetapi saya amat buntu ketika ini.mak pun kadang2 ada berharap agar dapat naik flight ke sarawak.dua2 kos dapat memang yg saya minat cuma unimas terlampau jauh. mohon pendapat?

    ReplyDelete
  10. Tiq Buzz : Waalaikumsalam wbt adik! =') tahniaaaah adik dapat both U and matrik! gimme five sikit, akk punn dulu 1st n 2nd choice is UIA and mmg sgt2 nak masuk but at last i got my 3rd choice whichh is USIM , where i am right now. but inshaAllah apa yg adik dpt ni yang terbaik.

    ohh both course yg dpt tu deduaa minat kann, mcm ni , sebenarnyaaa untungnyaa kalau asasi kt U, kita sebenarnya dh setapak ke Uni. thenn, bilaa time final exam or any test soalan adalah dari lecturer which means that at least if there is some lecturer yg baik dpt laa bantu kita during exam and marking paper while matrik, we never know the question during final exam sebab KPM yang buat. diaa macam soalan SPM laa, the marking paper punn bukan our lecturer.

    kalau adik rasa nak bebas sikit, pegi lahh UNIMAS. Matrikulasi diaa mcm sekolah jugak which byk terikat dgn peraturan. tapi the important things is kita pilih yang mana kitaaa paling minat. bolee tahuu kos apa yang dpat untuk both ? sebabnyaa klu matrik kitaa belaja umum, then degree kita ada banyak pilihan untuk pilih.

    apa apa punn , jangan lupaa doa kt Allah supayan Dia beri yang terbaik untuk kitaa! good luck adik! ='D

    ReplyDelete
  11. Anonymous5/14/2014

    Assalamualaikum akak.. Saya dapat tawaran Asasi Sains Fizikal di UNIMAS dan matrikulasi di Perak.. Mohon pendapat akak ttg mana yg patut sy pergi dan mana lbih bagus :) Saya tgh pening !

    ReplyDelete
  12. Anonymous5/14/2014

    assalamualaikum akak.....sy dpt tawaran asasi sains hyt di unimas n matrikulasi di jhr..kalau blh saya nk smbg degree dlm dntistry tp dkt unimas xde degree tu....jd better sy ambik matrik laa kan??

    ReplyDelete
  13. anonymous : Hi adik adik! ;) nt hri khamis(15/5) inshaAllah akak will reply all the comment yaa. now tgh busy dengan program kt kampus :'))

    ReplyDelete
  14. anonymous 1 : Waalaikumsalam wbt adik! :) Firstly tahniaaah sebab dapat both Matrik and U.

    sekarang ni adik dapat Asasi Sc Fizikal dekat Unimas kann, and Matrik punn mesti antara aliran sc hayat atau fizik cemtu je kann. so deduaaa lebih kurangg je samaa jaa. cuma persekitaran yang berbeza, dekat U, gaya dia lain, matrik pulak lain stylenya.

    bagi akak, kalau adik nak buat degree kat Unimas jugak, adik boleh laa pilih Asasi Sc Fizikal, sebab budak asasi kt unimas, diorang degree kena buad dekat unimas jugak no matter how, ni apaa yang kita tanya kawan dkt sana laa. bonus dekat sini, mungkin tmpt degree kita dh adaa.

    Kalau Matrik pulak, lepas matrik, kita ada banyak lagi pilihan untuk sambung degree kat mana mana dengan syarat result kita mestilahh baik at least pointer 3.0. tapi kalau tak baik , ada yang tak dpt peluangg dot twrn universiti. InshaAllah kalau perform well dekat matrik, dapat laaa.

    yang tntng persekitaran n perbezaan antara kt matrik and Asasi dekat Universiti bole tgok kat entry ni and comment2 atas ni.

    All the best anyway! ;) Jgn lupa buad solat istikharah. Moga dapat membantu.

    ReplyDelete
  15. anonymous 2 : Waalaikumsalam wbt adik! :) Firstly tahniaaah sebab dapat both Matrik and U.

    aaah , kalau macam tuu , mmg pilihan terbaik adalah ke Matrik, nanti lepas habis matrik bole apply for degree untuk course yang adik nak tuu. pastikan nanti score well in your final exam and muet also :))

    All the best anyway! ;) Jgn lupa buad solat istikharah. Moga dapat membantu.

    ReplyDelete
  16. Anonymous5/18/2014

    kak nak tanya lah kan, saya dapat matrikulasi sains program setahun tapi saya memang tak berminat nak sambung degree dalam bidang sains.
    saya mintak asasi law tapi tak dapat,
    tapi saya TAK boleh buat rayuan upu sebab saya dapat upu di Uitm dalam program diploma. so saya nak tanya,

    macam mana kalau saya nak masuk uitm asasi law tanpa online dan adakah pelajar matrikulasi boleh sambung DEGREE IN LAW lepas habis matriks? apa peluang?

    ReplyDelete
  17. anonymous : as i know, UITM selalunyaa akan bukak lagi untuk intake terbaru, if im not mistaken, in the end of december selalunyaa. but this one. online thru uitm bukan under upu, selalunyaa diorang akan bukak untuk course2 tertentu jaaa jaa and asasi law uitm is included. if nak confirm lagi, bolee tanyaa or call uitm. tapi kat sini mcm rugi jugak nak kenaa tunggu december, dh rugi berapa bulan then tak sure pulak dapat ke tak kannn.

    tadi akak ada tanya kawan yang amek law, diaa cakaap bolee je budak2 matrik apply degree in course law. Infact tempat akak kt USIM, ramai jee budak law yang dari lepasan matrik.

    kat sini will be bonus laa yg ambik asasi law, then degree lagi mudaaah sebab dah ada asas semuaa. tapi tak semuaaa yang ambik asasi law, diorangg akan sambung degree in law, make sure muet band 4 and above :'))

    All the best!

    ReplyDelete
  18. Assalam... saya dapat ump, utp, dan matriks although spm saya average jaa...saya pegi matrik and i got module 3...klau saya mohon engineering courses such as chemical kat utp agak2 dia approved ke x???

    ReplyDelete
  19. waalaikumsalam wbt fatihah! :) mashaAllah tahniaaaah adik semua dapaaat :DD

    Module 3 takde fizik kann, tapi ada bio kann, inshaAllah rasanya boleh dik, sb tadi im asking my adik, ada kawan dia from lepasan matrik dapat je engineering :)

    one of my junior too electrical engineering dkt unimap and ada jgk kwn buat sama course dkt ump :)

    all the best! :)) moga membantu.

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum..saya nak tanya kalau lepasan asasi boleh mohon biasiswa?

    ReplyDelete